Duyurular

HZ. ÖMER'İN İSMİNİN YER ALDIĞI ÇOK ÖNEMLİ PAPİRÜS...

HZ. ÖMER'İN İSMİNİN YER ALDIĞI ÇOK ÖNEMLİ PAPİRÜS...

HAZRETİ ÖMER'İN (Radıyallahu Anh) İSMİNİN YER ALDIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR PAPİRÜS

İslamiyet'in ilk döneminden günümüze ulaştığı düşünülen ve bazı nedenlerden dolayı çok önemli olan bu papirüs 2014'te İslam tarihçisi Fred Donner tarafından yayınlanmıştır.

Arka plan adının geçtiği en eski belge Ömer bin El-Hattab (Allah ondan razı olsun)'a aittir...... bin Müslim El-Hadrami'nin H. 1. yüzyıla ait papirüs içinde "17861" numarasını taşıyan mektubu "Müminlerin Emiri unvanı olmadan Ömer bin El Hattab'ın ismi geçiyor, bu da onun halifeliği üstlenmeden önce yazıldığı anlamına gelebilir. Yıl 634. #Yemen #Dhuydum https:// pic.twitter.com/ZKWPyPsUmY

Mektup tarzında yazılmış olan E17861 numaralı bu papirüs hem içeriğinde ismi geçen Zevât-ı Kirâm'dan, hem kadim hattından ve bazı harflerinde nokta kullanılmasından hem de bazı kelimelerin ve harflerin yazılış şeklinden ve imlâsından dolayı büyük ilgi görmüştür.

 

Besmele

Selam

Papirüs E17861,akrabalar arasında bir miktar paranın dağılımından bahseden bir mektup olup, İslâmî geleneğe muvafık olarak بسمـ الله الرحمن الرحيمـ (Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla) Besmele-i şerif ile başlamakta ve والسلم عليك ورحمة الله şeklinde selam ile bitmektedir

 

Ayrıca şöyle güzel bir ibare de bulunmaktadır; "الله الذي لا اله الا هو" "Allah, kendisinden başka ilah olmayandır."

 

 

Gönderici ... بن سلم الحضرمي İbn Selim el-Hadramî ve muhataplar metnin başında belirtilir (ki bu Zevât-ı Kirâm'ın {Radıyallahu Anhum Ecmain} isimlerinin yer alması nedeniyle büyük ilgi görür).

 

Mektup, صفون Safvân ile birlikte gönderilen ستة وعشرين دينراً 26 dinarın aile üyeleri ve yakın tanıdıklar arasında dağıtılmasından bahsetmekte ve adı geçen farklı kişilere çeşitli miktarlarda para dağıtımı yapılmaktadır..

 

Donner'a göre, papirüsün yazı stili birinci İslami yüzyılda çok tipikti ve bu nedenle papirüsün yazımı neredeyse kesin olarak m. 700'lerden önce gerçekleşti.

 

  

 

1. Osman b. Müslim عثمن بن مسلم 2. Temlik b. (...) تملك بن 3. Ömer b. el-Hattâb عمر بن الخطاب

Hazreti "Ömer b. el-Hattâb"'ın عمر بن الخطابــــ adının geçmesi (isim tam olarak yazılı olduğu düşünülürse bunun “başka” bir Ömer olması pek olası değildir) tarihin belirlenmesinde önemlidir.

***

 

 

 

 

Suudi Arabistan'ın Necran bölgesinde 2012 yılında bulunan ve Hicrî 23/24 yıllarında veya daha önceki yıllarda yazılmış olduğu tahmin edilen bir İslâmî yazıt. Yazıtın metni şöyle; "عمر بن الخطاب" "Ömer b. el-Hattâb" https://pic.twitter.com/LXocdtL3qo

(Kaynak: https://twitter.com/reddulevham13/status/1424833937147318276)

 

 

 

***

Medine-i Münevvere kırsalından ilk kez neşredilen bir İslâmî yazıt. Yazıt emîrü’l-mü’minîn ÖMER b. HATTÂB b. Nüfeyl b. Abdiluzzâ el-Kureşî el-Adevî (ö. 23/644) عمر بن الخطاب Radıyallahu Anh hakkında.

Emîr-ül Mü'minine (Radıyallahu Anh) dua hakkında erken dönem İslâmî yazıt olan ilk belge. Duanın metni şöyle: "Allah Emîr-ül Mü'mininin tevbesini kabul etsin." twitter.com/mohammed93atha…

 

Müminlerin Emiri ve Müslümanların Halifesi Ömer bin El Hattab'ın (Allah ondan razı olsun) el yazısının daha net bir resmi. Biz @A80Z'ye sunduk, Allah onu güzel mükafatlandırsın https : // pic .twitter.com/iIdARQSOMW

 

Yazıtın metni şöyle; "الله ولي عـمـر بن الخطابــــــ في الدنيـا والآخـــــرة لا إله إلا الله" "Allah Ömer b. Hattâb'ın dünyada ve ahirette velîsidir (dostu, koruyucusu). Allah'tan başka ilah yoktur."

 

Sözlükte “bir şeye çok yakın olmak, bir kimseyle yan yana bulunmak” anlamındaki VELÎ الولي Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri olup ile “birinin işini üstlenmek; bir ülkeyi yönetmek; yardım etmek, sevmek” mânalarındaki velâyet (vilâyet) kökünden türeyen “yardımcı, dost” demektir (Lisânü’l-ʿArab, “vly” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 1223-1226). Kur’ân-ı Kerîm’de yirmiyi aşkın âyette (bir yerde “vâlî”) Allah’a nisbet edilerek O’nun müminlerin dostu, koruyucusu olduğu bildirilmektedir.

İslâm tarihinde "أمير_المؤمنين" “emîrü’l-mü’minîn” tabiri ilk defa Hazreti Ömer Radıyallahu Anh için kullanılmıştır. Sünnî ulemâsı, onun Hazreti Ebû Bekir’den Radıyallahu Anh sonra müslümanların en faziletlisi ve hilâfet makamına en uygun sahâbî olduğunda ittifak etmiştir.

 

Sayın@mohammed93athar 'a göre tarihi kaynaklarda Ömer b. el-Hattâb'ın Radıyallahu Anh Necran'a gittiğine dair bir bilgiye rastlanmamıştır ancak yinede bu hat erken döneme ait olup Medine-i Münevvere'de bulunan bu yazıt ile yazı şekli birbirine çok benzemektedir.

 

***

Medine-i Münevvere kırsalından ilk kez neşredilen bir İslâmî yazıt. Dördüncü yazıt İsa b. Hafs b. Asım b. Ömer-ül Fâruk'a aittir. (Allah O'na rahmet eylesin, O'ndan ve ecdadından râzı olsun.) Yazıtta Allah'tan kendisini iyi ve saîd olarak müttakilerden kılmasını istiyor.

Medine çölünden ilk kez yayınlanan #İslami_yazıtlar : İsa bin Hafs bin Asım bin Ömer el-Faruk'un Allah'ın Rabbine şöyle sorduğu dördüncü yazıt: Allah ona rahmet etsin, ondan ve atalarından razı olsun. onu salih ve salihler arasında mutlu kılmak için. Bu, onun (İssa) adı altında yazdığı ilk yazıt olup, daha önceki tüm yazıtları, onun meşhur olmasını sağlayan (Rabah) lakabıyla yazılmıştır.

 

 

***

 

 

 

 

Hadis âlimi İssa bin Hafs bin Asım bin Ömer el-Faruk -Allah hepsinden razı olsun- kitapları bana görünene göre en yeni, sonra en eski olarak sıralanmıştır ve en doğrusunu Cenab-ı Hak bilir. Allah rahmet eylesin, dedesi Asım bin Ömer bin Hattab'ın Rabza'da vefatından yedi yıl sonra, H. 77 yılında dünyaya geldi ve Allah ona rahmet etsin yılında vefat etti. H. 157 ve seksen yaşındaydı.

Hadis âlimi İssa bin Hafs bin Asım bin Ömer el-Faruk -Allah hepsinden razı olsun- kitapları bana görünene göre en yeni, sonra en eski olarak sıralanmıştır ve en doğrusunu Cenab-ı Hak bilir. Allah rahmet eylesin, dedesi Asım bin Ömer bin Hattab'ın Rabza'da vefatından yedi yıl sonra, H. 77 yılında dünyaya geldi ve Allah ona rahmet etsin yılında vefat etti. H. 157 ve seksen yaşındaydı.

 

 

Hadis alimi İssa bin Hafs bin Asım'a kısa bir bakış İbn Ömer İbn El-Hattab ve babası hadis alimi Hafs İbn Asim'in yetkisiyle İbn Ömer İbn El-Hattab ve dedesi hadis alimi ve dindar hukukçu Asım'ın yetkisiyle İbn Ömer İbn El-Hattab, Peygamber Efendimiz'in vefatından iki yıl önce doğmuştur. Hicri 70 yılında Rabza'da vefat etti. Keşke ölümler arkamızda kalsaydı Asım *** da hepimiz onunla yaşasaydık ya da onunla birlikte gitseydik

https://twitter.com/mohammed93athar/status/1303805188738777088

 

***

@shakerr_ahmed Necran'da bulunan ikinci bir yazıtı da dahil ederek yazı şekillerinin benzerliklerini daha rahat görebileceğimiz bir paylaşım yapmış.

 

Tartışmak için ! Şehirden yazıt: Allah, Ömer bin El-Hattab'ın koruyucusudur. Necran'dan Yazıt: Ömer bin El-Hattab. Necran'dan ikinci bir yazıt: Ömer bin El Hattab Allah'a güvenir. https://pic.twitter.com/y5ALCmb3bh twitter.com/mohammed93atha

 

Kaynak

https://twitter.com/reddulevham13/status/1365412459343937536

https://twitter.com/reddulevham13/status/1486421147461853187

Bu sayfa 2347 kişi tarafından okunmuştur
<