Duyurular

JAPONYA'DA  BOMBALARIN VE DEPREMİN YIKAMADIĞI KOBE CAMİİ

JAPONYA'DA BOMBALARIN VE DEPREMİN YIKAMADIĞI KOBE CAMİİ

Savaştan önce Kobe, 1930'larda 300'den fazla Müslümanla Japonya'da en fazla Müslümanın yaşadığı yerdi. Suriye'den, Irak'tan, Pakistan'dan ve başka ülkelerden de tüccarlar vardı.

Kobe, Japonya'nın ilk camisi olan Kobe Camii'nin yapıldığı şehir olarak biliniyor. Bu inşaatla ilgili planların Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1928'de şekillenmeye başladığı söyleniyor. Proje, Hintli ve Türk-Tatar grupların yaptığı büyük bağışlar sayesinde 1935 yılında gerçeğe dönüştü.

Kobe - Kobe Camii, Japonya'da bulunan tarihi bir camidir. Hikayelerden biri, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik birlikleri tarafından bombalanması sırasında, diğer binaların yerle bir edilmesine rağmen bu caminin yıkılmadığıdır. Bu da kanıtı!

Bir süre önce Japonya Ulusal Turizm Örgütü (JNTO) ve Cathay Pacific'in daveti üzerine ben ve Jakarta'dan bir medya grubu Kobe Camii'nde durduk. Bu caminin gittiğimiz destinasyonlardan biri olması sebepsiz değil çünkü Kobe Camisi Japonya'nın  en eski ve ilk camisi.

Kobe Camii, Hyogo Eyaletindeki bir liman şehri olan Kobe'de yer almaktadır. Tarihsel olarak Kobe Camii, 1935 civarında Çin'den gelen Tatar kabilesi ile Hindistan ve Mısır'dan gelen göçmenler tarafından kuruldu.

İlk cami neden büyük şehirler olan Tokyo veya Kyoto'da değildi? Cevap şu: Kobe Şehri, çeşitli ülkelerden gelen gezginlerin uğrak yeri olan bir limana sahip. Müslüman seyyahların Japonya'da İslam öğretisini ilk kez burada yaymaya başladıkları yer burasıdır.

Kobe Camii binası da Orta Doğu mimari tarzını benimsiyor. Pencereler büyüktür ve büyük bir kubbeye ve girişin iki yanında iki yüksek kuleye sahiptir.

Kobe Camii'ne girdiğimde çeşitli yönlere baktım. Japonya'da namaz vakitlerini göstermenin yanı sıra, çerçeveli bir fotoğraf da dikkatimi çekti.

Fotoğraf başlığındaki metin, 'İkinci Dünya Savaşı'nın Haziran 1945'teki Bombalamasından Sonra Kobe Camii'dir. Fotoğrafta Kobe Camii'nin etrafındaki diğer binalar yerle bir olmasına rağmen dimdik ayakta olduğunu görüyorsunuz. Sübhanallah...

Fotoğrafın hikayesini öğrenmek için cami yöneticisini arıyorum. Maalesef o dönemde bulabildiğim cami yöneticisinin olmadığı ortaya çıktı. Vazgeçmeden hikayeyi internette aramaya çalıştım.



2. Dünya savaşında   Kobe şehri müttefik ordusunun hedeflerinden biriydi. Savaş uçaklarıyla Kobe şehrine bomba atıp şehirdeki her şeyi yerle bir ettiler. Kobe Camii hariç, Bu cami hala ayakta ve sadece duvarları yanmış. Aslında Kobe Camii'nin Japon askerlerinin sığınağı olduğu söyleniyor. 

Savaşın bitiminden 50 yıl sonra. 1995 yılındaki Büyük Hanshin-Awaji Depremi'nde 60000 kişi öldü ve binalar yıkıldı.Kobe  cami çökmemiş ve bir tahliye merkezi işlevi görmüştür. Bir noktada, farklı ülkelerden 40'tan fazla Müslüman bölgeye sığındı ve yakınlardaki tahliye edilen Japonlarla birlikte yiyecek ve çorba sağlamak için çalıştı.   .

Artık Kobe Camii, Japonya'da seyahat eden Müslüman gezginlerin uğrak noktası haline geldi. Binanın hikayesi, tarihi ve mimarisi kalbinizi hayrete düşürecek. Cami güzel ve temizdir ve içinde kendinizi uzun süre evinizde hissetmenizi sağlayabilir.

Kobe Cami günümüzdeki hali

 

Kobe Cami iç görünüm.

(ah/af)

KAYNAKLAR:
https://travel.detik.com/international-destination/d-2936513/kisah-masjid-di-jepang-yang-tidak-hancur-saat-perang-dunia-ii

https://fooddiversity.today/article_29004.html

http://kobe-muslim-mosque.com/

https://www.arabnews.jp/article/japan/article_65233/

https://www.kobe-np.co.jp/news/monthly/news/chuo/202008/0013595477.shtml

Bu sayfa 1852 kişi tarafından okunmuştur
<