Duyurular

Renkli Gıdalar Ömrü Uzatıyor…

Renkli Gıdalar Ömrü Uzatıyor…

Renkli meyve ve sebzeler ömrü uzatıyor!

İşte bu renkli meyvelerin listesi…

T24.com.tr deki bir yazıya göre; Beslenmeniz karotenoid’lerden (meyve ve sebzelere renk veren pigmentler) yana zengin olduğunda telomer’lerinizin boyu daha uzun oluyor. Telomer kromozomlarınızın ucunda bulunan DNA parçacıklarıdır. Telomer boyu biyolojik yaşın bir belirteci olarak kabul ediliyor. Telomer boyu uzun olduğunda hücrenin yaşlanması yavaşlıyor. Çok sayıda bilimsel çalışma sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı davranışlarının daha uzun telomer anlamına geldiğini zaten gösteriyor.

Telomeres are protective caps on the end of chromosomes. Image Credit: Fancy Tapis / Shutterstock

3660 yetişkin ile Amerika’da yapılan bir çalışmada kanda karotenoidlerin düzeyi ile lökositlerdeki (akyuvar) telomere boyu bakılıyor.* Her bir karotenoid için en düşük ve en yüksek düzey kıyaslandığında, telomer boyunda % 5-8’lik fark görüyorlar. Alfa-karoten, beta-karoten ve beta-kriptoksantin düzeyleri yüksek olduğunda telomer boyu daha uzun bulunuyor.

Hücre her bölündüğünde telomer boyu otomotikman kısalır. Bu da hücrede yaşlanmaya neden olur. En sonunda o kadar kısalır ki artık hücre bölünemez. Çevresel ve yaşam tarzı faktörleri telomeraz enziminin aktivitesini etkileyerek telomer’lerin yeniden yapılmasını sağlar (yaşlanma yavaşlar).

Araştırmacılar yüksek karotenoid düzeylerinin DNA’yı oksidatif hasardan koruyarak yaşlanma ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasını engellediğini düşünüyor.

Eating fruits and vegetables for healthier digestion - Half Your Plate

Alfa-karoten, beta-karoten ve likopen gibi karotenoid’lerin yüksek düzeyleri zaten daha önce de uzun ömür ile ilişkilendirilmişti.**

Kanınızda dolaşan karotenoidlerin miktarı, beslenmenizin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir. Aşağıdaki listede karotenoid’lerden zengin yiyeceklerin bir listesini göreceksiniz:

Karoten ve Ksantofil Nedir, Farkları Nelerdir? » Bilgiustam

  • Alfa-karotenturuncu ve yeşil sebzeler (balkabağı, havuç ve kara lahana gibi yeşillikler)Kış mevsiminde yetişen sebzeler: Bağışıklık destekleyici kış sebzeleri, faydaları ve sebzeli yemek tarifleri - Uplifers
  • Beta-karotenturuncu ve yeşil sebzeler (tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana)Likopen nedir ne işe yarar ? Hangi besinlerde bulunur?
  • Likopenkırmızı/pembe meyveler ve sebzeler (domates, greyfurt, çilekgiller vb)

Lutein and Zeaxanthin – Macular Degeneration Vitamins

  • Lutein and zeaksanthinkoyu yeşil yapraklı otlar (ıspanak, kale, turpgiller ve şalgam, kara lahana)

Renklerine göre mucize besinler - Galeri - Fikriyat Gazetesi

  • Beta-kriptoksanthinturuncu/kırmızı meyve ve sebzeler (balkabağı, Trabzon hurması, mandalina/portakal, kırmızı biber)

Yani bu güzel renklileri yerken telomer’lerinizin boyunu uzatın!

Referanslar

1. Shardell MD, Alley DE, Hicks GE, et al. Low-serum carotenoid concentrations and carotenoid interactions predict mortality in US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr Res 2011, 31:178-189.

2. Min KB, Min JY. Association between leukocyte telomere length and serum carotenoid in US adults. Eur J Nutr 2016.

****

KUR’AN NE DİYOR?

Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin, eğer yalnız O’na kulluk ediyorsanız. (Bakara 172. ayet)

RİSALE-İ NUR NE DİYOR?

Araştırmalar Risale-i Nur’u doğruluyor..

İnsanlık âlemi, bilhassa Yirminci asrın başlangıcından bu yana, ilim ve teknolojide baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Bunun daha da hız kazanarak devam edeceği şüphesizdir. Nitekim Bediüzzaman Hazretleri bu hususa şöyle dikkat çeker:

“Elbette nev-i beşer âhir vakitte ulûm ve fünuna dökülecektir, bütün kuvvetini ilimden alacaktır. Hüküm ve kuvvet ise ilmin eline geçecektir.” (1)

Bu sözlerin bundan yaklaşık yetmiş yıl önce söylendiği ve bugünkü yaşanan ilim ve fennî inkişafların hangi noktaya geldiği dikkate alınırsa, yukarıdaki tespitin ne kadar isabetli olduğu kolayca anlaşılır.

Şimdi burada Yirminci Söz’de geçen ve sadece tıp ilminin maddî sınırını tayin eden bir ifade üzerinde duralım. İfade, İsa Aleyhisselamın tıp konusundaki bir mu’cizesini tefsir etmektedir:

“Kur’ân, Hazret-i İsâ Aleyhisselâmın nasıl ahlâk-ı ulviyesine ittibâa beşeri sarihan teşvik eder. Öyle de, şu elindeki san’at-ı âliyeye ve tıbb-ı Rabbânîye remzen tergib ediyor. İşte, şu âyet işaret ediyor ki, en müzmin dertlere dahi derman bulunabilir. Öyleyse, ey insan ve ey musibetzede benî Âdem! Meyus olmayınız. Her dert, ne olursa olsun, dermanı mümkündür. Arayınız, bulunuz. Hattâ ölüme de muvakkat bir hayat rengi vermek mümkündür…” (2)

Bu çok veciz ifadede tıp ilminin varacağı nokta açısından iki mühim sınır çizilmiş. Birincisi: “İşte, şu âyet işaret ediyor ki, en müzmin dertlere dahi derman bulunabilir.” ifadesi. İkincisi ise; “Hattâ ölüme de muvakkat bir hayat rengi vermek mümkündür.” ifadesinde saklı.

Birinci ifadeye göre tıp ilmi öyle bir noktaya gelecek ki, başta kanser olmak üzere günümüzün birçok müzmin hastalıklarına çare bulunacaktır. Bugün tıp ilminin dünyada en hızlı ilerleyen ilim dallarından biri olduğu ve her gün yeni ilâçlarla birçok hastalığa çare bulunduğu göz önüne alınırsa, Bediüzzaman Hazretlerinin ortaya koyduğu tespitin ne derece isabetli ve geçerli olduğunu anlamak zor olmaz.

Fakat tıp ilminin ne derece ilerleyeceğini, nereye kadar gideceğini gösteren asıl ifade, “Hattâ ölüme de muvakkat bir hayat rengi vermek mümkündür.” ifadesidir.

“Muvakkat” kelimesinde açık bir sınır gözükmüyor. Yani ne kadar “muvakkat?” Bir dakika mı? Bir saat mi? Bir gün mü? On yıl mı?..

Bugün için bakarsak, ölmesi kesin olan bir kalp, ya da böbrek hastasına organ nakli yapılarak, hastanın üç beş yıl daha yaşaması temin edilebiliyor. Demek ki günümüzde “muvakkat” kelimesinin karşılığı beş on yıl gibi bir rakam. Fakat yeni ortaya çıkan gelişmelerle bu sürenin çok daha uzun olacağı gözüküyor. İnsanın gen haritasının keşfedilmesi, kolonlama, her gün yeni ilâçların bulunması gibi keşifler buna en açık delildir. İşte bu yeni keşifler “ölüme muvakkat bir hayat rengi vermenin” süresini daha fazla arttıracak gelişmelerdir.

Evet, izzet ve azamet ister ki, esbab, perdedâr-ı dest-i kudret ola aklın nazarında. Tevhid ve celâl ister ki, esbab ellerini çeksinler tesir-i hakikîden.(3)

Unutmamak gerekir ki ömrü uzatan Allah’tır (cc). Sebepler ise yediğimiz gıdalardır.

 

Dipnotlar:

(1) bk. Sözler, Yirminci Söz, İkinci Makam.

(2) bk. a.g.e.

(3) bk. a.g.e.  

Not: www.sorularlarisale.com sitesinden faydalanılmıştır.

Bu sayfa 1414 kişi tarafından okunmuştur
<